Tájékoztató pácienseknek az implantációról

 

Általános tudnivalók a fogimplantációról

A foghiány pótlás egyik legújabb módszere az implantáció vagy más néven fogbeültetés. Implantátumainkat a legmodernebb tudományos eredmények szerint a világ élvonalába tartozó csúcstechnológiával állítjuk elő. Ennek megfelelően az implantátumok kizárólag szövetbarát anyagból készülnek, így kerülve el kilökődési reakcióját a szervezetnek. A titánt a szervezet tökéletesen befogadja, a csont szinte rákúszva teljesen benövi az implantátum felszínét. E tulajdonságai miatt a fémből készült orvosi implantátumok egyre nagyobb részét készítik titánból, egyrészt ez az anyag nem-testidegen, másfelől a kedvező biokompatibilitása miatt. A fogászati implantátum legkönnyebben úgy képzelhető el, mint valami mesterséges foggyökér, amelyet a fogorvos ültet be az állcsontba. Az implantáció azért is egy tökéletes megoldás, mert a fogászati implantátum az elveszített fog, illetve fogak helyére beültethető. Ugyanakkor a gyógyulás és fogpótlás után az elveszített fog teljes funkcióját képes ellátni. Esztétikai tulajdonsága sem elhanyagolható. Bátran állítható tehát, hogy gazdája magabiztosan fogja viselni a fogimplantátumokat, amely a jövőben az eredeti fogak funkcióját tökéletesen ellátja.

A helyreállító implantációs fogpótlás előnyei

 • Az implantációk általában több mint 98%-ban sikeresek, ezáltal mentesül a kivehető fogpótlás okozta kellemetlenségektől.
 • Korrigálja a hiányos fogazatot.
 • Jelentősen megkönnyíti a beszédet, illetve a rágást.
 • Magabiztosságot, komfortérzetet nyújt viselőjének, mely az arc esztétikájának javításában rejlik.
 • Visszaadja önbizalmát, ezáltal fiatalabb külsőt kölcsönöz.
 • Minden előnyét áttekintve nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a fogbeültetés a ma elérhető legmodernebb és legelőnyösebb megoldás a fogpótlásra, hiszen a fogbeültetés révén valóban azt a helyzetet imitáljuk a szervezet számára, mintha az implantátum által valódi foggyökér került volna vissza a hiányzó helyre.

Ki kaphat implantátumot?

 • Implantátum beültetés megfelelő egészségi állapot esetén minimális kockázattal bármely életkorban lehetséges. Elengedhetetlen a szájhigiénia és az, hogy a páciens elegendő mennyiségű csonttal rendelkezzen az adott területen.
 • A szájsebészek speciális CT felvétel alapján döntik el, hogy az adott személynél a kívánt területen, el tudja-e végezni a csontpótlást.
 • Fontos, hogy az állcsont azon területének, ahová az implantátum kerül, teljesen egészségesnek és gyulladástól mentesnek kell lennie.
 • Előfordulhat, hogy valakinek fogágy betegsége, fogköve van, esetleg szuvasak a fogai. Ezek nem kizáró okok, azonban érdemes még a műtét előtt orvosolni a problémát.
 • Bizonyos betegségek esetén kockázatos a beültetés, ezért mindenképpen tájékoztassa egészségi állapotáról fogorvosát.
SCANDREA Fogászati Implantátum Rendszer - Fog metszet

Az implantátum anyaga

A fogbeültetések során alkalmazott mai modern implantátumok kizárólag szövetbarát anyagból készülnek, amely nagy tisztaságú titán. Az implantátumok felületén képződő titán-oxid réteg teszi őket szövetbaráttá. A titán különleges tulajdonsága, hogy nem testidegen, így nem vált ki allergiás reakciót, ugyanakkor a beültetett implantátumok hosszú élettartammal rendelkeznek.

SCANDREA Fogászati Implantátum Rendszer - Fogsor

Az implantációs fogpótlás lehetőségei

Ha egy fog hiányzik: Ebben az esetben nem kell lecsiszolni két egészséges fogat a hídpótláshoz, hanem egy implantátum beültetése szükséges, majd erre egy koronát ragasztanak. Sorvégi foghiány esetén: Ilyen esetben implantátummal elkerülhető a kivehető fogpótlás és az egészséges fogak lecsiszolása is. Minimálisan két darab implantátum beültetésével már elvégezhető a (rögzített) hídpótlás, amely nem mozdul el, tökéletes esztétikát és kényelemt biztosít Teljes foghiány esetén: A páciensnek egy foga sincs, kétféle lehetőség közül is választhat. Az egyik, amikor 2-4 implantátumot ültetnek be, és ezek fogják rögzíteni a kivehető fogat. Ez a változás hatalmas életminőség javulást hoz magával, hiszen így a fogsora nagyon stabil lesz és kiválóan használható úgy a rágásban, mint a beszédben. A másik eset, amikor több, 8-10 implantátum beültetésével teljes rögzített pótlás (körhíd) készül, amely mind funkcionálisan, mind pedig esztétikailag közel egyenértékű a természetes fogakkal.

SCANDREA Fogászati Implantátum Rendszer - ALL ON 4 - ALL ON 6

A fogbeültetés kockázata

Általában az implantációs, műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, így az esetleges szövődménye pontosan olyan lehet, mint bármely másik érzéstelenítés esetében. Azonban megfelelő körültekintéssel az efféle problémák természetesen elkerülhetőek. Ritkább esetben a műtéti beavatkozás során előfordulhat a környező képletek sérülése (pl. ideg- és arcüregsérülés), ám a gondos körültekintés és tervezés, valamint kiváló műtéti technika és szaktudás esetén a fenti komplikációk kockázata szinte minimálisra csökkenthető. A műtét mellett szól az is, hogy a korábbi tapasztalatok alapján az implantátum kilökődése az eseteknek mindössze 2 %-ban fordul elő. Ugyanakkor a rendszeres ellenőrzés, valamint a megfelelő szájhigiénia esetén ennek kockázata még ennél is elenyészőbb arányokat mutat.

A fogbeültetést megelőző szakasz

Az előzetes felmérés alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget, majd dönt, hogy az adott személyen elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez a folyamat áll egy fogorvosi (az állcsont adottságának megfelelősége az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése, stb.) és egy általános orvosi vizsgálatból.

Fogbeültetés menete

Egy implantátum behelyezése nem tart tovább 3-5 percnél. Amennyiben szükség van csontpótlásra a műtét 25 percig is eltarthat. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel kezdődik. A fogbeültetést követően a műtéti seb lezárása egy speciális, felszívódásra képes varrófonallal történik. A tartós korona felhelyezésére a gyógyulási időszak után kerül sor. A legtöbb esetben az implantátum az eredeti foggyökér helyére kerül.

Implantáció előtt és után

Javasolt a kezelés előtt konzultálni a háziorvosával, aki felvilágosítást tud adni az Ön egészségi állapotával kapcsolatban. Fontos továbbá, hogy részletesen tájékoztassa fogorvosát minden aktuális betegségéről, illetve rendszeresen szedett gyógyszereiről. A páciens és orvosa között igen fontos a folyamatos együttműködés és konzultálás.

Implantáció előtt szükséges a következőket betartani:

 • Nem szabad a műtétre éhgyomorral érkezni.
 • Amennyiben rendszeresen fogyaszt gyógyszereket, azokat a szokott időben vegye be, kivéve a véralvadásgátló gyógyszereket.
 • Lehetőség szerint hozzon magával kísérőt.

Implantáció után:

 • Ne vezessen gépjárművet, mert az érzéstelenítő lassítja a reflexeit!
 • Jegelje a megműtött területet, duzzanat csökkentése érdekében.
 • Ameddig az érzéstelenítő hatása tart, ne egyen és igyon!
 • A műtét napját követően egy napig ne igyon teát és kávét, ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon és kerülje a fűszeres ételeket!
 • A műtétet követő héten kerülje a sör, illetve tejtermékek fogyasztását.
 • Szükség esetén a műtétet követően 1-2 napig célszerű a fájdalomcsillapításról gondoskodni.
 • A fogbeültetés utáni napokban nem javasolt semmilyen megerőltető fizikai megterhelés.

Tudnivalók az elkészült implantációs fogpótlásról

Az egyik legfontosabb szerepe a megfelelő szájhigiéniának van, erre fokozottan ügyelni kell. Másfelől elengedhetetlen speciális eszközök használata, amelyekről fogorvosa, illetve dentálhigiénikus szakember ad megfelelő felvilágosítást. Erre azért van szükség, mert így elérhető, hogy a fogpótlás minél hosszabb időn át tökéletesen működjön. Célszerű fogorvosánál 6-12 havonta kontroll vizsgálaton megjelenni, aki ilyenkor ellenőrzi a beültetett implantátumokat. Ekkor javasolt szakszerű fogtisztítást végezni, amely során fogorvosa a szilárd lerakódásokat is eltávolítja.

 Erről álmodtam!

 • Visszakaptam az étkezés örömét
 • Ismét felszabadultan nevethetek
 • Beszédem újra érthető
 • Nem mozdul el, többé nincs szükségem fogsorragasztóra
 • Egy teljes életre szóló megoldás

Miért válasszon BIONIKA implantátumot?

 • 25 éves tapasztalattal rendelkezünk az orvosi műszer és implantátum fejlesztésben és gyártásban. A világ élvonalába tartozó modern gyártástechnológiával állítjuk elő termékeinket. Sikereinkhez hozzájárul a klinikai és technológiai tapasztalatok folyamatos feldolgozása és hasznosítása a fejlesztésben.
 • Igényeinek megfelelően egyedi implantátumokat is készítünk. Nálunk születnek a vevői igényeknek legjobban megfelelő megoldások, konstrukciók.
 • A termékeink minőségét a harmonizált Európai Uniós jogszabályok szerinti tervezés, gyártás és minőségirányítás garantálja. Az általunk gyártott termékekre akár tíz év garanciát is vállalunk. Ezenfelül az implantátum csontosodási folyamat kockázatát csökkentve – az ok-okozati összefüggésektől függetlenül -, a kiesett implantátumokra a vásárlást követő egy éven belül csere garanciát biztosítunk.
 • Mindemellett a lehető legkedvezőbb áron kínáljuk implantátumainkat.